Białko konopne powstaje z nasion konopi, ale nie posiada żadnych właściwości psychotropowych. Białko to jest coraz bardziej popularne wśród wegan i wegetarian. Liczne badania wykazały, że białko konopne jest jednym z najbardziej naturalnych źródeł białka roślinnego. Świetnie sprawdzają się w utrzymaniu zdrowej diety, są również bardzo popularne wśród sportowców. Czym jest białko konopne? Jakie właściwości posiada?

Co to jest białko konopne?

Białko konopne można uzyskać w sposób naturalny poprzez tłoczenie nasion na zimno. W ten sposób uzyskuje się olej. Olej jest następnie oddzielany od substancji stałych podczas dalszego przetwarzania. Po wysuszeniu powstaje pasta. Ta pasta jest następnie umieszczana w specjalnych młynkach. Produktem końcowym jest proszek, który zachowuje wszystkie cenne składniki odżywcze i właściwości z nasion.

Gatunki nasion konopi mogą być podgatunkami. Większość z nich nie ma działania uzależniającego ani psychoaktywnego. Nie ma powodu, aby obawiać się niepożądanych skutków ubocznych wynikających ze spożywania białka konopnego. Produkt ten jest polecany wegetarianom, weganom i wszystkim, którzy nie jedzą dużo białka zwierzęcego.

Sportowcy również kochają białko konopne. (Sprawdź, jak obliczyć swoje zapotrzebowanie na białko). Właściwości białka konopnego sprawiają, że jest to popularny produkt dla osób, które chcą stracić tkankę tłuszczową..

Białko konopne jest bogate w kwasy tłuszczowe omega, a także kluczowe aminokwasy.

Białko konopne jest bardzo cenione za swoje właściwości odżywcze. Tłoczenie na zimno zachowuje strukturę białek nasion, co oznacza, że zachowują one wszystkie swoje właściwości. Białko konopne charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, 6 i 9. Zawiera również witaminy z grupy B, witaminę E oraz wiele cennych makroelementów jak cynk, żelazo, potas.

Białko roślinne konopi jest również bardzo niską zawartością węglowodanów, dzięki czemu jest dobrym źródłem zbilansowanych niezbędnych kwasów tłuszczowych i minerałów. Wartość energetyczna 100 gramów nasion konopi wynosi około 500 kcal. Dzięki temu są one świetnym dodatkiem do wielu smoothies i innych potraw. Białko konopne zawiera również wszystkie niezbędne aminokwasy, których Twój organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.

Po treningu, odżywka białkowa z nasion konopi dostarcza bardzo ważnych aminokwasów rozgałęzionych. Są one odpowiedzialne za budowanie masy mięśniowej i naprawę uszkodzonych komórek. Jest polecane dla wegetarian i wegan ze względu na swoje wartości odżywcze. Białko konopne jest lekkostrawne, dzięki czemu stanowi szybkie uzupełnienie wszelkich niedoborów w organizmie. Wspierają również pracę jelit i metabolizm.

Właściwości białka konopnego

Jego niesamowite właściwości wynikają z wysokiej jakości białka konopnego i produktów z niego wykonanych. Choć konopie często kojarzą się z czymś złym, okazuje się, że są one legalne i bardzo przydatne. Stanowią bogate źródło jednych z najważniejszych białek i aminokwasów i mogą zastąpić spożycie mięsa, co jest ważne dla wegetarian i wegan.

Białko konopne przyczynia się do:

  • szybszej regeneracji tkanki mięśniowej,
  • Wspierania układu odpornościowego,
  • Wsparcie układu trawiennego,
  • Zapobiegania chorobom układu krążenia,
  • Poprawy wyglądu skóry, włosów,
  • działanie przeciwzapalne.

Niektórych białek roślinnych nie można zaliczyć do pełnowartościowych. Białka konopne jednak się do nich nie zaliczają. Zawierają one również argininę, która jest bardzo przydatna w produkcji tlenu azotowego, który wspomaga rozszerzanie naczyń krwionośnych. Białko konopne jest również wolne od laktozy i glutenu.

Nasiona konopi do gotowania

Jak spożywać nasiona konopi? Obecnie są one dostępne w różnych formach, w tym mielone, niełuskane i łuskane. Nasiona konopi łuskane mają wysoki poziom białka i tłuszczu, w tym Omega-3 i Omega-6. Niełuskane nasiona konopi, przeciwnie, zawierają większą ilość błonnika, który jest korzystny dla trawienia.

Nasiona konopi znane są ze swojego wyjątkowego orzechowego smaku, który z pewnością spodoba się miłośnikom nowych smaków. Można je wykorzystać w wielu przepisach, w tym w domowym chlebie, wypiekach i sałatkach warzywnych. Świetnie nadają się również na przekąskę, ponieważ można je jeść między posiłkami, podobnie jak nasiona słonecznika.