Niewielu zaprzeczy, że przysiad jest królem ćwiczeń dolnej części ciała. Jest to ruch całego ciała, który angażuje różne mięśnie i buduje siłę mięśni poprzez stosowanie progresywnego przeciążenia. Istnieje wiele odmian przysiadów, które można wykonać, aby zmaksymalizować rozwój nóg. Jednym z nich jest przysiad z kettlebells, który różni się od tradycyjnego przysiadu ze sztangą.

Kettlebells to odmiana przysiadu, która ma znaczące korzyści funkcjonalne. Wymaga większej stabilizacji obręczy barkowej i łopatek. Jest jednak bezpieczniejszy niż inne przysiady. Przysiad z ciężarkami jest podobny do wariantu ze sztangą, ale wykorzystuje tylko hantle lub kettlebell jako opór. Ciężar jest trzymany przed ciałem i jest to świetny sposób na poprawę mechaniki ciała podczas przysiadu. W klasycznym przysiadzie główną siłą napędową są mięśnie czworogłowe i pośladkowe. Mięśnie brzucha, najszersze i najgłębsze stabilizatory oraz prostowniki grzbietu będą pełnić funkcję stabilizującą.

GOBLET SQUAT

[embedyt]https://www.youtube.com/watch?v=nfX7IFK9UNI[/embedyt].

Zaangażowane mięśnie : Mięsień czworogłowy uda, mięśnie pośladkowe i kulszowo-goleniowe, łydki, mięśnie brzucha, zginacz grzbietowy, mięsień najszerszy grzbietu.

Sprzęt: Kettlebell

Poziom trudności: Początkujący

TRENING WYKONANIA

  • Stań ze stopami rozstawionymi na szerokość bioder w postawie atletycznej. Napnij mięśnie brzucha. Ściągnij łopatki w dół i do tyłu, jednocześnie blokując łokcie z boku ciała.
  • Przesuń biodra do przodu i wykonaj przysiad na maksymalną głębokość, na jaką możesz utrzymać prawidłową postawę (zwykle około 90@ w kolanie, udo równolegle do podłogi). Utrzymuj równomierny ciężar stopy od pięty do śródstopia.
  • Odwróć schemat, aby powrócić do pierwotnej pozycji. Utrzymuj prawidłową postawę przez cały czas.
  • Powtórz żądaną liczbę powtórzeń. Unikaj garbienia pleców lub ramion, wysuwania łokci, zginania kolan do wewnątrz lub odwracania palców stóp na zewnątrz.

ZALECANE ARTYKUŁY

  • DESK
  • MOSTEK BIODROWY
  • PRZYSIAD BUŁGARSKI
  • NADAL BIEGAĆ